WE: Abordări inovative transdisciplinare de cercetare în domeniul bolilor netransmisibile, pentru dezvoltarea bunăstării comunităților

Imagine WS Conferinta TimisoaraTitlu workshop exploratoriu:
Abordări inovative transdisciplinare de cercetare în domeniul bolilor netransmisibile, pentru dezvoltarea bunăstării comunităților

Instituţie gazdă:
Universitatea de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara


Coordonatori
:

  • Prof.univ.dr. Dana Galieta Mincă – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  • Prof.univ.dr. Eliot Sorel – George Washington UniversityWashington D.C., USA
  • Conf. dr. Emilian-Damian Popovici – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara


Descriere:

Bolile netransmisibile reprezintă principala amenințare asupra sănătății globale, generând în prezent circa 38 mil. decese anual la nivel mondial, dintre care circa trei sferturi în statele cu venituri mici și medii. Ele au generat 58% din povara globală a bolilor în anul 2013 (1.4 miliarde ani de viață ajustați după dizabilitate), această contribuție având tendință crescătoare (Global Burden of Disease Study, 2013). Bolile netransmisibile constituie un factor important de inegalitate în starea de sănătate dar și o amenințare asupra sustenabilității sistemelor de sănătate, în condițiile în care o bună parte dintre ele pot fi evitate, în special prin intervenții de prevenție primordială și primară, centrate pe controlul unor factori de risc modificabili.

Marea provocare a secolului 21 o reprezintă schimbarea de paradigmă, de la îngrijirile centrate pe servicii spitalicești la modele de îngrijiri integrate și transdisciplinare, dezvoltate la nivelul comunităților, care să asigure sănătatea totală și bunăstarea acestora. Aceste modele de îngrijiri ar trebui să includă cel puțin asistența medicală primară, sănătatea mintală și sănătatea publică și să fie centrate pe abordări preventive active. Din această perspectivă, rolul cercetării devine esențial, prin prisma dezvoltării unor modele sustenabile de îngrijiri preventive la nivelul comunităților.

Workshop-ul de față are ca scop reunirea experienței de cercetare din domeniile sănătății mintale, bolilor cardiovasculare, cancerelor și sănătății pubice, în intenția de a încuraja dezvoltarea de modele integrative de îngrijiri, la nivelul comunităților și centrate pe prevenție.


Prezentari:

 

Contact:

Conf. dr. Emilian-Damian Popovici
Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
E-mail: epidemio@umft.ro

back to top