WE: Bioeconomie – productie, procesare si consum sustenabile

Titlu workshop exploratoriu:
Bioeconomie – producție, procesare și consum sustenabile 


Instituţie gazdă:
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara


Coordonatori
:

  • Dr. Nastasia Belc – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București
  • Prof.univ.dr. Carmen Boeriu – Wageningen University and Research Centre, Agrotechnology and Food Science Group, Division Biobased Products, Olanda și Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad
  • Prof.univ.dr.Teodor Trașcă – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara


Descriere:

Se prevede că sistemul alimentar global va trece printr-o presiune în următorii 40 ani, când populația va crește la 9 miliarde de oameni. Va fi o cerere imensă de alimente bogate în proteine ceea ce va fi o provocare majoră pentru menținerea unei producții durabile.

Se estimează, de asemenea că, dacă tendința cererii alimentare se menține, va fi nevoie ca producția alimentară să crească cu 70% până în 2050, ceea ce înseamnă o cantitate mai mare de cereale cu 1 miliard de tone și o cantitate adițională de carne de 200 milioane de tone. Nevoile în plus trebuie acoperite prin creșterea producției și îmbunătățirea utilizării resurselor disponibile, printr-un sistem alimentar sustenabil, ceea ce ţine de:

  • a răspunde creșterii cererii alimentare prin creșterea unei producții alimentare care să asigure reducerea emisiilor de CO2, reducerea consumului de apă și de energie și reducerea pierderilor alimentare și a deșeurilor pe lanțul alimentar luând în considerare impactul sistemului alimentar în ecosistem și biodiversitate;
  • a îmbunătăți calitatea vieții printr-un acces mai bun la alimente și diete sănătoase;
  • a optimiza și eficientiza lanțul alimentar;
  • a încuraja un comportament alimentar sustenabil;
  • a crește competitivitatea economică.

Definit de SUSFOOD ERA-NET, sistemul alimentar sustenabil este cel care sprijină ca securitatea alimentara sa se asigure prin utilizarea optimă a resurselor umane și naturale, care protejează biodiversitatea și ecosistemele pentru generațiile existente și viitoare, care este accesibil și cultural acceptabil, viabil economic și prietenos cu mediul și care furnizează consumatorului alimente nutritive, sigure, sănătoase și convenabile.


Prezentari:

 

 

Contact:

Prof.univ.dr. Teodor Trașcă
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara
E-mail: teodortrasca@yahoo.com

back to top