WE: Ce știm despre diaspora românească?

Titlu workshop exploratoriu:untitled
Ce știm despre diaspora românească?

Instituţie gazdă:
Universitatea de Vest din Timişoara


Coordonatori
:

  • Conf. univ. dr. Mălina Ciocea – Școala Naţională de Studii Politice și Administrative
  • Dana Diminescu Enseignant – chercheur en Sociologie, Telecom ParisTech; Visiting Professor, UCLA
  • Prof. univ. dr. Otilia Hedeșan – Universitatea de Vest din Timişoara


Descriere:

Acest workshop invită participanții să dezbată ceea ce se știe despre diaspora în spațiul public românesc, care sunt problemele asociate migrației, precum și cum este mobilizată diaspora în diverse proiecte civice și politice, inclusiv prin investigarea politicilor publice referitoare la diaspora.

Prima masă rotundă va trata situația comunităților istorice de români din afara granițelor și dinamica lor. Care sunt principalele teme de discuție dezvoltate pornind de la observarea realităților acestor comunități? Cum sunt utilizate în discursul științific aceste teme? Care este relevanța acestor teme, configurate în ultimele decenii, pentru prezentarea specificului comunităților istorice românești?

A doua masă rotundă invită participanții să dezbată discursurile despre diaspora în sfera mediatică și politică din România. Care sunt pattern-urile de mediatizare și legitimare a identităților diasporice? Cum sunt utilizate strategic aceste teme în contextul dezbaterilor politice-mediatice?

A treia masă rotundă va analiza diversele proiecte de mobilizare a diasporei: cum sunt valorificate rețelele migranților și remitențele? Dar capitalul antreprenorial al migranților? Care sunt proiectele sistemelor politico-instituționale ce vizează specific comunitățile de migranți?


Prezentari:

 

 

Contact:

Conf. univ. dr. Mălina Ciocea
Școala Naţională de Studii Politice și Administrative
E-mail: malina.ciocea@comunicare.ro

back to top