WE: Filosofia şi istoria în universitatea contemporană: provocări, confruntări, soluţii

Filozofie IstorieTitlu workshop exploratoriu: Filosofia şi istoria în universitatea contemporană: provocări, confruntări, soluţii
Instituţie gazdă:
Universitatea de Vest din Timișoara

Coordonatori :

  • Prof.univ.dr. Bogdan Murgescu – Universitatea din București
  • Dr. Anca Vasiliu – Centre National de la Recherche Scientifique  France (CNRS)
  • Conf.univ.dr. Claudiu Mesaros – Universitatea de Vest din Timișoara


Descriere:

Propunem spre investigare fenomenele legate de criza de popularitate a științor socio-umane și redescoperirea statutului lor în universitatea contemporană prin prisma a două probleme acute:

  • criza de opțiuni pentru piața muncii;
  • criza de imagine publică a științelor socio-umane în societatea comunicațională actuală.

În ultimii câțiva ani se constată o criză generală a domeniilor umaniste în societate și în universități, în spațiul public eureopean apărând uneori apeluri și proteste care deplâng închiderea unor departamente de filosofie, sociologie sau de studii clasice. Cauzele invocate indică o îngustare fără precedent a  spectrului de deschidere spre piața muncii a absolvenților. Specialiștii care s-au implicat în aceste dezbateri sunt de părere că se impune necesitatea unei re-inventări de sine a științelor socio-umane în direcția construirii unei piețe de muncă pentru specialiști, prin implicarea în sectorul serviciilor publice, prin dezvoltarea unor competențe, tehnici și oferte de consiliere și consultanță.

O a doua direcție este implicarea științelor socio-umane în viața culturală a orașelor, în sectorul creative industries, prin câteva produse culturale specifice.

 

Prezentari:

 

Contact:
Conf.univ.dr.Claudiu Mesaros
Universitatea de Vest din Timișoara
E-mail: claudiu.mesaros@e-uvt.ro

 

back to top