WE: Românii în diaspora și diaspora în România: asemănări și deosebiri în cariera științifică

Titlu workshop exploratoriu:IMG_2756
Românii în diaspora și diaspora în România: asemănări și deosebiri în cariera științifică

 
Instituţie gazdă:
Universitatea de Vest din Timișoara

Coordonatori :

  • Lector.univ.dr. Silvia Marton – Colegiul Noua Europă
  • Dr. Stefania Costache – University of Groningen
  • Lector.univ.dr. Dorel Micle – Universitatea de Vest din Timișoara


Descriere:

Workshop-ul invită participanții să dezbată câteva aspecte importante privind natura cercetării avansate și postdoctorale în contextul contemporan.

Prima secțiune a workshop-ului – intitulată Ideologia cercetării și politica cercetării (aspecte comparative) – va analiza raporturile dintre principalele cuvinte cheie ce caracterizează dezvoltarea instituțiilor de cercetare și universitare din ultimele două secole: educație morală – gândire critică – excelență – inovație. „Inovația” fiind noul cuvânt-motor în cercetare și aparent consensual, ce mai rămâne din gândirea critică? Se opune inovația excelenței? Ce înseamnă inovația? Care este scopul ei? În beneficiul cui? În contextul actual al globalizării, mai există distincția între „diasporă” și „naționali”? Cetățenia și naționalitatea contează în multe domenii: așa este oare și în cercetare? Mai există „insule” cu adevărat? Sau suntem membri ai unei comunități de cercetare globale?

Sunt doar câteva din întrebările principale care vor anima dezbaterea.

A doua secțiuneintitulată „Cercetare științifică de excelență: rezultatele proiectelor de studii avansate” – invită participanții să prezinte proiecte de cercetare de succes (în cadrul românesc și internațional). Intervențiile vor insista asupra ipotezelor de cercetare, asupra elementelor de originalitate, dar și asupra dimensiunii instituționale a proiectelor și asupra perspectivelor instituționale și științifice.

 

 

Contact:
Lector.univ.dr. Silvia Marton 
Colegiul Noua Europă
E-mail: silvia.marton@fspub.unibuc.ro

back to top